Mac malware en virussen: hoe zit dat?
09 juli 2016 
in Nieuws
4 min. leestijd

Mac malware en virussen: hoe zit dat?

Malware voor Mac

Nieuw virus steelt wachtwoorden op Mac-computers

Afgelopen week was het weer raak: een nieuw virus dat wachtwoorden steelt op Mac computers. [bron: NOS] Bijna wekelijks duikt er nieuwe malware voor de Mac op, maar hoe schadelijk is dit nou echt? Hoe groot is de kans dat je tijdens het alledaagse gebruik ongewenste software of zelfs virussen op je Mac binnenhaalt? Moeten wij ons zorgen gaan maken en het macOS beveiligen alsof het een Windows computer is? Of is het allemaal een storm in een glas water en hoeven wij ons nergens zorgen om te maken. Lees verder hoe u eenvoudig en kosteloos uw Mac kan beveiligen.

Wat is malware?

Kort samengevat: "Malware is elke software die gebruikt wordt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen." [bron] Eigenlijk kunnen we vaststellen dat malware altijd nadelig en ongewenst is. Malware is tevens een verzamelnaam voor adware, computervirussen, computerwormen, keyloggers, ransomware, spyware, trojaanse paarden (trojans) en overige schadelijke "malicious software".

Apple vertelde toch altijd dat een virus scanner niet nodig is?

Met de juiste instellingen en de nodige bedachtzaamheid klopt dit ook. Apple heeft het macOS standaard zo dichtgetimmerd dat het niet mogelijk is allerlei software te installeren. Vaak gaat het mis wanneer wij zelf de beveiliging om zeep helpen omdat we software van derden willen kunnen installeren, of zelfs illegale software willen gebruiken. Gelukkig is alle software in de App Store al door Apple gecontroleerd op de aanwezigheid van malware en wordt software buiten de App Store van een certificaat voorzien wanneer deze te vertrouwen is.

Hoe beveilig ik mijn Mac tegen malware?

De ingebouwde beveiliging tegen malware is vrij eenvoudig in te stellen en te controleren. Om bij deze instelling te komen klik je linksboven in het scherm op het Apple logo en kies je het menu-item "Systeemvoorkeuren...".


In het hierna volgende venster klik je op "Beveiliging en privacy".


Nu volgt er een venster waarin aangegeven staat welke programma's worden toegestaan. Indien dit op "Elke willekeurige bron" staat dan staan alle deuren open voor mogelijke malware. Het is daarom aan te raden om deze optie niet in te stellen zonder extra veiligheidsmaatregelen te treffen.


Laten we de instellingen op een veilige waarde instellen als "Elke willekeurige bron" niet bewust staat ingesteld. Klik om te beginnen op het hangslot linksonder en vul het beheerders wachtwoord in wanneer hiernaar wordt gevraagd. Selecteer hierna de optie "App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is".


Nu we toch bezig zijn in het venster "Beveiliging en privacy" kunnen we meteen de status van de firewall controleren. Klik hiervoor op het tabblad "Firewall" en controleer of de firewall is ingeschakeld.


De firewall controleert de internetverbinding en waarschuwt wanneer er een verbinding op de achtergrond wordt gemaakt.

Is mijn Mac geïnfecteerd?

Het kan geen kwaad om regelmatig je Mac te controleren op aanwezige malware. Een veelgebruikte gratis tool hiervoor is Malwarebytes for Mac (voorheen Adware Medic). Gebruik van dergelijke tools geschiedt volledig op eigen risico. Houd er tevens rekening mee dat wanneer gratis tools malware aantreffen en verwijderen dat deze vaak de schade aan het systeem niet herstellen. Mocht je malware aantreffen en verwijderen dan is het geen overbodige luxe je Mac door een expert te laten onderzoeken of een complete schone installatie van macOS uit te voeren.

Toch programma's van elke willekeurige bron toestaan?

Uiteraard zijn er genoeg situaties denkbaar waarbij het wenselijk is om programma's van ontwikkelaars te openen waarvan de identiteit niet bij Apple bekend is. Vaak betreft het hier programmatuur voor torrents, usenet of open-source software. Helaas zijn dit vaak ook de wegen hoe malware de Mac bereikt.


Om toch nog beschermd te zijn tegen malware zijn er vele software pakketten beschikbaar welke allen hun best beweren te doen om je Mac zo veilig mogelijk te houden. In de praktijk blijkt dat geen enkel pakket 100% bescherming biedt. De verschillen tussen de diverse pakketten kunnen zeer groot zijn. Ook zijn er pakketten zoals MacKeeper welke je Mac zeggen te beveiligen en ondertussen malware blijken te zijn [bron]. Een Google zoekopdracht naar MacKeeper bevestigt dit direct.


Kom je er niet uit of je Mac goed beveiligd is of mogelijk malware bevat. Twijfel je in de keuze van een goede beveiliging  raadpleeg dan een bij Techniek Nederland aangesloten bedrijf.

Reactie plaatsen