Meeluisterende apps, mythe of toch niet. Dit kan jij er tegen doen!

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht in de media over apps die ons zouden afluisteren, zelfs wanneer onze telefoon in de broekzak zit. Experts waarschuwen, maar zeggen vaak ook dat het niet mogelijk is zonder enorm dataverbruik wat je wel in de gaten zou moeten hebben.

Zelfs de oprichter van Facebook plakt zijn webcam EN MICROFOON af

Via software van een bedrijf genaamd Alphonso worden vervolgens geluiden uit de omgeving van het apparaat geregistreerd. Het bedrijf stelt in een reactie dat de opnames het apparaat niet verlaten en geen persoonlijk gesprekken afluistert.

Het is dus al wel aangetoond dat software binnenin apps in staat zijn geluiden in informatie om te zetten maar dat de daadwerkelijke gesprekken het apparaat niet zouden verlaten. Ooit werd er ook gedacht dat je geen muziek- en filmbestanden over een telefoonlijn kon verzenden maar toch werd dit later miljoenen keren per dag gedaan via Napster, Kazaa, LimeWire, Bittorrent en ga zo maar door.

Neem jij de gok dat bedrijven niet geïnteresseerd zijn in jouw privé gesprekken, of is enige voorzichtigheid hier wel op z’n plaats?

 

Op je iPhone of iPad kan je eenvoudig nagaan welke apps jouw microfoon mogen gebruiken. Hiervoor ga je naar Instellingen > Privacy > Microfoon en bekijk eens kritisch of deze apps allemaal wel jouw microfoon nodig hebben. Twijfel je, zet de microfoon toegang dan gewoon uit. De app zal het melden wanneer de microfoon nodig is en wellicht is het dan wel duidelijk waarvoor dit is.

Naast bovenstaande zal je nog iets moeten doen.

We zijn allemaal zo gewend geraakt aan meldingen dat we ze doorklikken zonder erbij stil te staan. Toch laat Apple geen enkele App van een derde partij ongeoorloofd de microfoon gebruiken. De meeste apps vragen wanneer je deze voor het eerst opent of ze zaken als je locatie, camera en inderdaad, je microfoon mogen gebruiken. Wanneer je standaard op NEE klikt wanneer een app alles van je wil weten en bijhouden zal je wellicht af en toe een instelling toch op “ja” moeten zetten (navigeren zonder GPS locatievoorziening gaat nou eenmaal niet) maar je zal merken dat je telefoonaccu langer mee zal gaan en dat wanneer je een bepaald warenhuis hebt bezocht dat je dan niet “toevallig” dagenlang overal in-app advertenties vindt van dat warenhuis.

Wat doet Facebook toch op de achtergrond…

Enkele bronnen (Google maar en je vindt veel meer):

AD:  Griezelig: honderden apps luisteren stiekem met je mee

OneMoreThing:  Luistert de Facebook-app gesprekken af?

9to5Mac:  Monitoring software ‘Alphonso’ used in iOS apps under scrutiny for privacy concerns, uses Apple’s Shazam for analytics